piątek, 6 lutego 2015

Brownie z kaszy jaglanej




Proste i klasyczne brownie w zdrowszej i bezglutenowej wersji, z dodatkiem kaszy jaglanej, która jest ostatnio bardzo na topie i posiada wiele prozdrowotnych właściwości :) Zjedzenie takiego deseru to od razu mniejsze wyrzuty sumienia, prawda ?

Przepis (źródło www.mojewypieki.com)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody do ugotowania kaszy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • garść orzechów pekan lub włoskich
Zagotować szklankę wody, dodać sól i kaszę, gotować około 15 minut do miękkości, ostudzić. Zblendować kaszę na gładki i płynny mus. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w naczyniu, dodać mus jaglany i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Blaszkę wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto, posypać orzechami. Piec w 180 stopniach przez 40-45 min (do suchego patyczka).

Smacznego !

4 komentarze:

  1. oj to prawda, że zdrowszej wersji można zjeść więcej ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. brownie z kaszy jaglanej to jedno z moich ulubionych ciast!!

    OdpowiedzUsuń