środa, 4 lutego 2015

Walentynkowe serduszka






Kolejny pomysł na dekorację walentynkowych ciasteczek. Ponownie kruche ciastka maślane pomalowane czerwonym i białym lukrem. Jest z tym wszystkim trochę zabawy, ale naprawdę warto ;)

Przepis :
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Masło, cukier puder, mąkę oraz sól zagnieść jak na kruszonkę, następnie dodać jajko i żółtko, wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać dowolne kształty (w tym konkretnym przypadku są to serduszka ;)). Ciastka wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (aż ciastka się ładnie zrumienią), wystudzić.
Przygotować lukier królewski: wymieszać 1 białko z około 200 g cukru pudru (gęstość lukru regulujemy dodając białko lub cukier puder), za pomocą barwników spożywczych uzyskujemy odpowiednią barwę.
Jeżeli chodzi o dekorację to podpatrzyłam ją na bardzo fajnym filmiku, który wszystko wyjaśnia :
filmik - dekoracja ciastek 
To naprawdę może i skomplikowanie wygląda, ale w rzeczywistości wcale takie nie jest ;)

Smacznego i dobrej zabawy !  



zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. zachęcamy do dodania wpisu do nowej walentynkowej akcji na zBLOGowanych http://zblogowani.pl/akcja/walentynki-2015

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one piękne! Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń