środa, 2 grudnia 2015

Pierniczki z witrażem





Myślę, że to już czas na pieczenie pierniczków do mikołajkowych paczek lub jako dekoracja na choinkę ;) Z tego przepisu pierniczki można upiec już dziś i w szczelnym pudełku spokojnie mogą czekać na "później" :)

Przepis :
  • 80 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • kolorowe karmelki
  • na lukier : 1 białko wymieszane z 1 szklanką cukru pudru
Masło i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu, lekko przestudzić. Wymieszać pozostałe składniki, dodać rozpuszczone masło i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Najlepiej ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - będzie się łatwiej wałkować.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wycinać dowolne kształty, na środku każdego pierniczka wyciąć mniejszy kształt za pomocą małej foremki. Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolorowe cukierki włożyć do woreczka lub zawinąć w ręcznik papierowy i rozgnieść młotkiem/tłuczkiem na drobny pył. Do każdego wyciętego pierniczka nasypać pokruszone cukierki z "lekką górką". Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Wystudzone pierniczki polukrować.

Smacznego i miłej zabawy !

1 komentarz:

  1. Wow, są prześliczne! :) Przyozdobiłabym takimi choinkę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń