środa, 6 stycznia 2016

Beza cynamonowa






Torty bezowe należą do tych kruchych i nietrwałych, może właśnie na tym opiera się ich elegancja. Tutaj beza w wersji zimowej czyli połączenie cynamonu z orzechami i powidłami śliwkowymi.

Przepis :

Na 3 blaty bezowe
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki ulubionych orzechów, posiekanych
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Pod koniec ubijania dodać cynamon. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, na każdym narysować okrąg o średnicy około 20 cm. Bezę rozdzielić równo między 3 blaszki, każdy blat posypać orzechami. Piec wszystkie blaszki jednocześnie przez 1 godzinę w 140 stopniach z termoobiegiem. Bezy zostawić do ostygnięcia w piekarniku najlepiej przez całą noc.

Krem śmietankowo-cynamonowy
  • 500 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 2/3 słoiczka powideł śliwkowych
Śmietanę i mascarpone ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cynamon.
Pierwszy blat bezowy położyć na paterze i posmarować powidłami, nałożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, który również posmarować powidłami i resztą kremu, przykryć trzecim blatem.

Smacznego !

Źródło przepisu www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz