poniedziałek, 25 stycznia 2016

Tapioka z cynamonem i powidłami śliwkowymi





Deser z tapioką w roli głównej w nowej odsłonie - tym razem z cynamonem i powidłami śliwkowymi, czyli w zimowym klimacie ;)
  
Przepis :
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml mleka
  • 1/3 szklanki tapioki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 czubate łyżeczki powideł śliwkowych
Tapiokę wsypać do garnka, zalać mlekiem i mlekiem kokosowym, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać cukier,wanilię i cynamon, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka tapioki staną się miękkie i przezroczyste. Rozlać do 4 słoiczków, odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Nałożyć powidła śliwkowe, schłodzić.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz