wtorek, 12 kwietnia 2016

Ptysie z różową pianką


Ptysie...ptysie...szczerze powiem, że długo się do nich przymierzałam i chciałam je zrobić w wersji tradycyjnej. Ciasto fajnie wyrosło, ale nad kremem muszę jeszcze popracować ;) W smaku niczego im nie brakuje !

Przepis :

Ciasto parzone
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Wodę z masłem zagotować, dodać mąkę i mieszać do zgęstnienia ciasta (musi odchodzić od ścianek garnka). Wystudzić, dodać jajka i zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i szprycować rozetki w sporych odległościach (ciasto urośnie) Piec w 200 stopniach przez 30 minut. Wystudzić, przekroić na pół.

Różowa pianka
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru
Galaretkę rozpuścić ze szklanką gorącej wody. Ostudzić. Białka ubić z cukrem nad parą wodną. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać do białek i zmiksować. Gotowym kremem przełożyć ptysie.

Smacznego !

Przepis : www.mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. aż naszła mnie ochota na takie ptysie :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym zjadła takiego ptysia :)

    OdpowiedzUsuń