sobota, 30 kwietnia 2016

Ciasto z rukoli





Ciasta z dodatkiem warzyw są coraz bardziej popularne, dlatego z okazji majówki i pięknej pogody, przedstawiam Wam ciasto z rukoli :)

Przepis :
  • 300 g rukoli
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rukolę umyć, osuszyć i zblendować. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier dalej ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka, zmiksować. Dodać olej, wlewając go cienką strużką, dalej miksując. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, połączyć z rukolą, na koniec wsypać suszoną żurawinę. Dwie formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem i nałożyć ciasto. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić ciasto.

Krem
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubić na gęsty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem i nałożyć resztę kremu. Krem wyciskałam za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

Smacznego !

 

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam pomysł :D


    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszny:) dziękuję za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń