niedziela, 19 czerwca 2016

Bezglutenowe ciasto Nutella






Proste i szybkie ciasto do przygotowania. Bezglutenowe, wilgotne o intensywnie czekoladowo orzechowym smaku z delikatnym serkiem mascarpone i pysznymi czereśniami ;)

Przepis :
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 125 g miękkiego masła
  • 400 g nutelli
  • 1 łyżka amaretto
  • 100 g mielonych migdałów
Masło i nutellę umieścić w misie miksera, utrzeć na jednolity krem. Dodać żółtka, amaretto, migdały, dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto, wyrównać, piec w 180 stopniach przez 40 minut.

Krem mascarpone :
  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dekoracja : 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 2 garści czereśni
Wszystkie składniki ubić na gęsty krem, posmarować wystudzone ciasto, udekorować czekoladą, położyć czereśnie.

Smacznego !

 

3 komentarze: