niedziela, 26 czerwca 2016

Eklerki z truskawkami





To już kolejna wersja eklerów na blogu tym razem w letniej i truskawkowej wersji z kremem mascarpone. Nie za słodkie i baaardzo truskawkowe, polecam ;)

Przepis :
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka 
 Wodę, masło, sól zagotować w rondelku, dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie gęste i odchodzić od ścianek garnka, odstawić do przestudzenia. Dodać stopniowo jajka jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować eklery na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Wystudzić.

Krem mascarpone
  • 250 g mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • świeże truskawki do dekoracji
Schłodzone mascarpone i kremówkę wraz z cukrem ubić na gęsty krem. Z eklerów skroić górny kawałek ciasta tworząc coś na kształt łódeczki. Do wgłębienia nałożyć krem, położyć truskawki.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Grzesznie wyglądają :D Boskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł nie z czekoladą na wierzchu tylko truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. oo matko,,te truskawki przyciągają...

    OdpowiedzUsuń