niedziela, 17 lipca 2016

Millefeuille aux framboises



Czyli jak sama nazwa wskazuje to francuski deser bądź wariacja na jego temat - delikatne ciasto francuskie przekładane kremem patissiere i malinami. Bardzo delikatny i elegancki deser ;)

Przepis :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g malin
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 85 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć kółka. Piec w 180 stopniach przez około 13 minut, wystudzić. Upieczone ciasto pokroić wzdłuż na 2-3 plastry. Mleko zagotować z ziarenkami z wanilii. Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać obie mąki, zmiksować. Do żółtek dodać 100 ml zagotowanego mleka i zmiksować, następnie masę jajeczną wlać do mleka i wymieszać. Gotować ciągle mieszając aż krem zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Na pierwszy krążek ciasta francuskiego nałożyć odrobinę kremu, rozsmarować, położyć maliny, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem, położyć maliny i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Gotowy deser przechowywać w lodówce.

Smacznego !

1 komentarz: