środa, 8 lutego 2017

Eklery z różanym kremem





Elegancki, walentynkowy (lub nie ;)) deser z eklerem w roli głównej z delikatnym kremem różanym, udekorowany kremem mascarpone, białą czekoladą z pistacjami i płatkami róży.

Przepis :

Ciasto parzone
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
W garnku zagotować wodę, masło i sól. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać aż do uzyskania gęstego ciasta, które będzie się odklejać od ścianek. Ostudzić. Następnie dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować eklery na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Wystudzić.

Krem różany
  • 600 ml mleka
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • około 5 łyżek konfitury różanej
W garnku zagotować mleko i wanilię. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać obie mąki i zmiksować. Dodać 1/3 zagotowanego mleka, zmiksować do połączenia. Zahartowaną masę jajeczną wlać do ciepłego mleka, gotować dokładnie mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Gotowy krem zblendować z konfiturą, wystudzić przykrywając folią spożywczą.

Krem mascarpone
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować.

Czekoladowa dekoracja
  • 100 g białej czekolady
  • posiekane pistacje, płatki róży
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(uwaga aby jej nie przegrzać), za pomocą rękawa cukierniczego zrobić paski, posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róży.

Wystudzone eklery nadziać różanym kremem, udekorować kremem mascarpone, położyć dekorację z czekolady.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń