sobota, 8 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym





Tak jak nazwa wskazuje, nic dodać, nic ująć ;) Cytrynowy mus sprawia, że ciasto jest lżejsze i nie za słodkie, bardzo dobrze łączy się ze smakiem czekolady.

Przepis : (źródło www.mojewypieki.com)

Czekoladowy spód :
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 150 g cukru pudru
  • 45 g kakao
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, następnie dodać kakao, wymieszać (masa będzie bardzo gęsta). W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Białka dodawać stopniowo do masy kakaowej i bardzo delikatnie mieszać szpatułką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (pozostawić w tortownicy).

Mus cytrynowy :
  • pół szklanki soku z cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36% schłodzonej
W garnku zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru, odstawić. W drugim garnku utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać ciepły sok cytrynowy, wymieszać. Masę zagotować ciągle mieszając (uwaga bardzo łatwo się przypala), gdy zabulgocze odstawić z ognia. Masę ubijać przez kilka minut aż stanie się puszysta, całkowicie wystudzić. W osobnym naczyniu ubić śmietanę, dodać ją do cytrynowej masy i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony czekoladowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Dekoracja z czekolady : rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Przelać czekoladę do jednorazowego rękawa cukierniczego lub do pojemniczka z cienką końcówką do wyciskania. Wyciąć pasek papieru do pieczenia taki sam jak średnica ciasta, przeciąć na pół i położyć na desce. Zrobić czekoladowy wzór na papierze i umieścić w lodówce na 10 min. Następnie papier z czekoladą przyłożyć do ciasta i bardzo delikatnie zdjąć papier.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz