niedziela, 23 listopada 2014

Domowa granola




Tym razem propozycja śniadaniowa. Domowa granola ma to do siebie, że można do niej dodać to co najbardziej lubimy (lub mamy pod ręką) ;)

Przepis : 
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki suszonych wiśni
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe oraz cukier. W małym rondelku podgrzać miód z olejem, wymieszać aż do połączenia się składników. Dodać do owsianej mieszanki, dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Granolę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem i rozprowadzić po całej jej powierzchni. Piec 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy już zupełnie ostygnie wymieszać z suszonymi wiśniami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. taka domowa granola to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie na blogu też dziś granola - pysznie i zdrowo! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała...dawno nie robiłam...czas powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń