poniedziałek, 8 grudnia 2014

Domowa Nutella








Kto z nas nie lubi Nutelii....myślę, że niewiele jest takich osób ;) dlatego w tym przedświątecznym okresie podzielę się bardzo fajnym przepisem dla osłodzenia zimowych wieczorów. Jeśli lubicie własnoręcznie robione prezenty to słoiczek domowej Nutelli jest dobrym pomysłem.

Przepis pochodzi z warsztatów o czekoladzie prowadzonych przez Marcina Paździora :
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 180 g orzechów laskowych
  • 70 g masła 82% tłuszczu w temperaturze pokojowej
Orzechy laskowe zmiksować w malakserze na gęstą pastę orzechową (trochę to trwa, orzechy najpierw zmielą się na mąkę, potem zacznie wydzielać się tłuszcz). Czekoladę grubo posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, odstawić ją i dokładnie wymieszać (to ważne aby nie przegrzać czekolady). Do rozpuszczonej czekolady dodać pastę orzechową i dokładnie wymieszać, następnie połączyć z masłem.

Smacznego !

2 komentarze: