sobota, 20 czerwca 2015

Ciasteczka bezglutenowe





Pierwszy raz miałam okazję korzystać z mąki ryżowej i muszę przyznać, że przy wypiekach kruchych ciastek sprawdza się bardzo dobrze. Jeśli ktoś jeszcze bardziej chce sobie osłodzić życie to do ciastek można przygotować krem maślano-owocowy ;)

Przepis :
  • 250 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 420 g mąki ryżowej
W misce umieścić masło, cukier puder, miód i ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować aż składniki dobrze się połączą. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszcze i spłaszczyć za pomocą widelca. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.

Krem : (opcjonalnie)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka mleka
  • 120-160 g cukru pudru (do smaku, przy 160 g krem jest bardzo słodki)
  • kilka świeżych malin lub łyżeczka konfitury owocowej
Masło ubić z łyżeczką mleka, dodać cukier puder i zmiksować. Dodać świeże maliny lub konfiturę, wymieszać do uzyskania jednolitego koloru. Gotowym kremem przełożyć ciasteczka.

Smacznego !

źródło przepisu http://www.marialunarillos.com/blog

2 komentarze:

  1. Mało piekę na mące ryżowej, ale widzę, że ciasteczka wychodzą z wyglądu zupełnie jak pszenne! :) I ten krem wygląda ślicznie ;)

    OdpowiedzUsuń