niedziela, 21 czerwca 2015

Drożdżówka z rabarbarem



Drożdżówka to jedno z niewielu ciast, że po jednym kawałku i tak wiem, że wezmę drugi...dlatego tak rzadko ją robię...;) niestety po kuchni błąkał się rabarbar no i stało się...a wyszło przepysznie !

Przepis :
  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • 100 g masła
  • 125 ml mleka
  • 60 g miodu
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • około 400 g rabarbaru
  • kruszonka : 125 g masła, 180 g mąki, 100 g cukru
Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, ostudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól, następnie dodać resztę składników. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i pozostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować, wyłożyć nim formę. Rozłożyć pokrojony rabarbar i posypać cukrem (ok. 3 łyżek). Przygotować kruszonkę : masło rozpuścić w garnuszku, w misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać rozpuszczone masło i wszystko wymieszać widelcem aż powstanie kruszonka, którą następnie posypać rabarbar. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Drożdżówkę wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 stopni i piec 40 min.
Ja najbardziej lubię jeszcze ciepłą ;)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz