niedziela, 7 czerwca 2015

Tarta z truskawkami i migdałami




Czas rozpocząć sezon na lżejsze i owocowe desery. Na początek przepis na tartę z truskawkami, lekkim budyniowym kremem i migdałami w sam raz jako deser na rodzinnym grillu w słoneczny dzień ;)

Przepis :

Kruchy spód :
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
Wszystkie składniki, oprócz jajka, zagnieść jak na kruszonkę. Na sam koniec dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką. Formę na tartę wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć ciasto i ponakłuwać je widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, następnie na papier wysypać groch lub fasolę (w celu obciążenia). Obniżyć temperaturę do 200 stopni i wstawić ciasto, piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec dalej około 10 minut do ładnego zrumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa budyniowa :
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść migdałów
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 50 ml mleka, obie mąki i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Resztę mleka zagotować, dodać masę z żółtek. Zmniejszyć delikatnie ogień i ciągle mieszać do otrzymania gęstego budyniu. Ciepły krem budyniowy rozsmarować na wcześniej upieczonym spodzie. Posypać migdałami, schłodzić.

Na wierzch
  • około 400 g truskawek pokrojonych na połówki/ćwiartki
  • garść migdałów podprażonych na suchej patelni
Na schłodzoną tartę wyłożyć truskawki, posypać migdałami.

Smacznego !

 

Wiosenne słodkości!

1 komentarz: