niedziela, 11 października 2015

Jesienny tort kajmakowo gruszkowy



Jedyne co lubię w jesieni...to chyba jej kolory ;) stąd jesienna dekoracja tortu, a na osłodę kruszki i kajmak !

Przepis :

Na biszkopt 
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca, stopniowo dodawać żółtka, zmiksować. Mąki przesiać i dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem (samo dno, boków niczym nie smarować). Piec w 170 stopniach przez 35-40 minut.

Na krem
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 200 g kajmaku w puszce
Mascarpone ubić razem ze śmietanką, do sztywnego kremu dodać kajmak, delikatnie wymieszać.

Dodatkowo
  • gruszki z syropu (około 1,5 sztuki) pokrojone w kostkę
  • pół szklanki zaparzonej herbaty z syropem z gruszek do nasączenia biszkoptu
Krem do dekoracji tortu (maślany na bezie szwajcarskiej)
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 460 g miękkiego masła
  • aromat waniliowy
  • barwniki spożywcze w żelu (ja używam Wiltona)
Białka wymieszać z solą i z cukrem, umieścić w garnuszku w kąpieli wodnej. Mieszać za pomocą trzepaczki do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie białka umieścić w misie miksera i ubijać przez 10 minut. Beza musi być całkowicie ostygnięta. Zmienić rózgę do ubijania na mieszadło i stopniowo dodawać masło, ciągle miksując. Dodać aromat waniliowy i miksować do otrzymania gęstego kremu. Uwaga w czasie dodawania masła krem może wydawać się zważony - jednak jest to normalne, po dodaniu całej ilości masła krem zrobi się gęsty.

Biszkopt podzielić na 3 blaty, pierwszy ułożyć na paterze i nasączyć. Posmarować kremem kajmakowym i posypać pokrojoną gruszką, położyć kolejny blat, nasączyć, posmarować kremem kajmakowym, położyć gruszki i przykryć ostatnim blatem, który również delikatnie można nasączyć. Cały tort posmarować białym kremem maślanym (chwilę go schłodzić), resztę kremu rozłożyć do miseczek i dodać barwniki.
Udekorować i dobrze się przy tym bawić :)



Smacznego !

2 komentarze: