wtorek, 27 grudnia 2016

Tort Jack Daniel's




Przyszedł czas na tort w bardziej męskim wydaniu o mocno czekoladowym smaku i kremowym lukrem z dodatkiem whiskey, również nie żałujmy nasączu do biszkoptu ;)

Przepis :

Na 2 biszkopty
  • 160 g miękkiego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 460 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 g kakao
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 360 g mleka
Suche składniki i masło umieścić w misie miksera, dokładnie wymieszać. Dodać jajka i mleko, miksować 2-3 minuty aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Dwie tortownice o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować olejem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec 40-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić biszkopty.

Nasączenie
  • 1/4 szklanki whiskey
  • 1/4 szklanki wody
Lukier whiskey
  • 1/4 szklanki whiskey
  • 130 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego
  • 60 g mlecznej czekolady
Masło i cukier umieścić w rondelku i podgrzewać aż cukier się rozpuści i zacznie się robić karmel, dodać mleko i whiskey, wymieszać. Na sam koniec dodać czekoladę. Gotową polewę od razu nałożyć na wystudzone i nasączone biszkopty.

Dekoracja
  • pianki marshmallow
  • precelki
Gotowy tort udekorować piankami, które można opalić za pomocą palnika, ułożyć precelki.

Smacznego !
 

2 komentarze:

  1. Takim tortem to się można upić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Super się prezentuje😉
    Poproszę o duży kawałek 😀

    OdpowiedzUsuń