poniedziałek, 17 lipca 2017

Karpatka z owocami






Nasze klasyczne ciasto w letniej wersji z owocami - pyszna karpatka, która prezentuje się niczym tort, koniecznie oprószona cukrem pudrem :)

Przepis :

Ciasto
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
Wodę i masło zagotować w garnku, wsypać mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie się odklejać od ścianek, przestudzić. Następnie dodawać stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na pół. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Piec 25-30 minut w 200 stopniach. To samo zrobić z drugą połową ciasta.

Krem
  • 500 ml + 250 ml mleka
  • 130 g cukru
  • wanilia
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • duża garść malin
  • dekoracja : czerwona porzeczka i cukier puder
W garnku zagotować 500 ml mleka z cukrem i wanilią. W osobnym naczyniu zblendować 250 ml mleka z jajkiem, żółtkami i mąkami. Dodać masę do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje, chwilę pogotować. Do otrzymanego budyniu dodać masło i zblendować na gładki krem. Masę przykryć folią, tak aby dotykała kremu i przestudzić. Spód ciasta włożyć do zamkniętej tortownicy, wyłożyć krem, ułożyć maliny, położyć drugi blat ciasta. Schłodzić w tortownicy najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować. 

Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz