poniedziałek, 3 lipca 2017

Tartaletki cytrynowe z marakują i bezą




Małe, lekkie i orzeźwiające tartaletki w sam raz na lato. Ciasto kruche wypełnione kwaskowatym kremem cytrynowym z marakują z moją ulubioną przypalaną bezą :)

Przepis :

Ciasto kruche
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
Mąkę, masło, cukier puder i sól zagnieść na kruszonkę. Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 minut. Standardową formę na 12 muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać spore kółka np za pomocą miseczki. Ciastem wyłożyć zagłębienia formy, ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Wystudzić.

Lemon curd z marakują
  • 80 g soku z cytryny
  • 120 g cukru
  • 40 g puree z marakui
  • 3 jajka
  • 220 g masła
  • 2 listki żelatyny
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Sok z cytruny, cukier, puree i jajka zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać. Na koniec połączyć z masłem. Gotowy krem nałożyć do tartaletek.

Beza
  • 3 białka jaj
  • 75 g cukru
  • 35 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Na sam koniec dodać cukier puder i chwilę ubijać. Udekorować tartaletki i podpalić palnikiem.

Smacznego ! :)

3 komentarze:

  1. Piękne :) chętnie bym zjadła gdybym mogła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ eleganckie! Nie mogę się na nie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka piękna ta beza ! przepyszny deser

    OdpowiedzUsuń