poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Drożdżówka z borówkami i kruszonką




Proste ciasto na weekendowy deser - drożdżówka z borówkami, najlepsza oczywiście prosto z piekarnika :)

Przepis :
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 21 g drożdży suchych
  • 500 g borówki
Mąkę, cukier, sól, drożdże wsypać do misy miksera i przemieszać. Następnie dodać mleko, roztrzepane jajka, wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło, zmiskować ciasto do utrzymania gładkiej konstystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, borówki i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175-180 stopni.

Kruszonka :
  •  180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g masła roztopionego
Mąkę i cukier wymieszać, dodać masło i zagnieść kruszonkę.
Ciasto piec około 40 minut - do suchego patyczka.

Smacznego !

1 komentarz: