Zbliża się jesień a wraz z nią ochota na cięższe i czekoladowe smaki. Z tej właśnie okazji przepis na ciasto z migdałami, bitą śmietaną, wiśniami i czekoladą, dodatkowo bez glutenu :)
Przepis :
- 5 jajek
- 170 g cukru
- 200 g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżezka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki kakao
Krem :
- 300 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- wiśnie w żelu - 300 g mrożonych wiśni zagotować, odlać sok, zagotować go z cukrem i zagęścić skrobią ziemniaczaną - otrzymany kisiel wymieszać z wiśniami i wystudzić
- 60 g gorzkiej czekolady do wiórków
Smacznego !
Źródło : www.mojewypieki.com
I ta czekolada <3 Oj zjadłoby się kawałek! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciasto idealne zamiast tortu:)
OdpowiedzUsuń