Ciasto z jabłkami i cynamonem idealnie wpisuje się w późno wrześniowe jesienne klimaty :)
Przepis :
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- ekstrakt waniliowy
- 130 g mąki pszennej
- 30 g budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 2 średnie jabłka
- dodatkowo : 15 g roztopionego masła, 2 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu do posypania gorącego ciasta
Suche składniki przesiać. Jabłka obrać i pokroić na plastry.Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, wanilię, zmiksować. Stopniowo wsypywać suche skłądniki na zmianę z mlekiem. Wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 21-23 cm wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto, na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem z cynamonem.
Smacznego !
Źródło (ze zmianami) : www.mojewypieki.com
Duże kawałki jabłek, to lubię
OdpowiedzUsuńSzkoda. Ogolnie mi nie wyszlo I poszlo do smieci. Zakalec....:(
OdpowiedzUsuń