Czekoladowy biszkopt nasączony rumem z kremem czekoladowym i z wiśniami w środku. Cięższe i konkretne jesienne smaki :)
Przepis :
2 biszkopty w tortownicy 21 cm
- 120 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 345 g cukru
- 70 g kakao
- 20 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 270 g mleka
Krem czekoladowy
- 300 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- 160 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki ciemnego rumu
Wiśnie w żelu
- 300 g mrożonych wiśni
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą
- 3 łyżki cukru
Wystudzone biszkopty nasączyć rumem rozcieńczonym z wodą, przełożyć czekoladowym kremem i wiśniami. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem.
Smacznego !
Piękny tort! Po składnikach widzę, że na pewno też pyszny :)
OdpowiedzUsuńczekolada z wiśniami.. obłęd <3
OdpowiedzUsuńa do tego jak elegancko wygląda...
Właśnie to chciałam napisać - że wygląda elegancko i trochę można by powiedzieć, że bajecznie :) Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie już dawno nie robiłam żadnych tortów, ale ten faktycznie wygląda na bardzo fajny. Ja jestem zdania, że bardzo fajnie również smakuje tradycyjne ciasto czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ które ja również niedawno miałam okazję robić.
OdpowiedzUsuń