sobota, 12 kwietnia 2014

Brownie






Przepis: (źródło www.mojewypieki.com)

Składniki na część czekoladową:
  • 200g masła
  • 220g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 120g mąki pszennej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka likieru Amaretto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Następnie dodać mąkę, kawę, likier i zmiksować.

Składniki na część tiramisu:
  • 500g mascarpone
  • 150g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymienione składniki zmiksować.
Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć pergaminem. Na spód blaszki wyłożyć 3/4 ciasta czekoladowego, następnie całą część tiramisu, następnie na wierzch resztę ciasta czekoladowego (nie trzeba wyrównywać, można wykładać nieregularnie, łyżką). Patyczek zanurzyć w cieście i zrobić widoczne na wierzchu wzorki.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (max 60 min). Ciasta nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka", ale nie może być w nim śladów surowego ciasta. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz