poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Ciasto hiszpańskie




Ciasto dosłownie błyskawiczne. Nieskomplikowane składniki łączymy w całość i powstaje płynna masa, która w czasie pieczenia rozdziela się na 3 warstwy: cienki biszkopt, budyń i delikatny krem.

Przepis:
  • 4 jajka
  •  1 łyżka wody
  • 150g cukru
  • 125g masła
  • 115g przesianej mąki pszennej
  • 1/2l letniego mleka
  • 4 krople octu
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na jasną i puszystą masę. Dodać masło i wymieszać. Następnie dodawać na zmianę mąkę i mleko, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić z octem na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylać do kwadratowej formy 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 min w 160 stopniach. Ostudzić i schłodzić w lodówce kilka godzin, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz