sobota, 5 kwietnia 2014

Maślane różyczki



Przepis: (źródło mojewypieki.com)
  • 180g zimnego masła
  • 150g cukru pudru
  • 350g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej)
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiskować. Następnie ciasto chwilę wyrobić i uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy je na pół (łatwiej pracować z mniejszą ilością ciasta, drugą część chowamy do lodówki).


Blat i wałek posypujemy mąką, aby łatwiej rozwałkować ciasto.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2mm i wycinamy kółka o średnicy 7-8cm.


Układamy 4 krążki ciasta.
Zawijamy, zaczynając od dołu.
 Powstały rulonik przekrawamy na pół i w ten sposób otrzymujemy 2 różyczki.

 Rozchylamy płatki różyczek, aby uzyskać odpowiedni kształt.


Różyczki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i włożyć do lodówki na 2 godziny. 
Następnie piekarnik rozgrzać do 230oC i piec 5 min, następnie obniżyć temperaturę do 200oC i piec 8-9 min. Studzić na kratce.
Pieczenie różyczek to najtrudniejsza część, najlepiej upiec 2-3 różyczki na próbę, aby wyczuć swój piekarnik (przy nieodpowiednim pieczeniu różyczki mogą się rozlać).

 Mam nadzieję, że szczegółowa instrukcja Wam pomoże :)

Smacznego !



2 komentarze:

  1. jak bardzo słodkie one są?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie są bardzo słodkie, jak zwykłe kruche maślane ciastka

    OdpowiedzUsuń